Що таке лапароскопія в гінекології: нюанси, про які необхідно знати кожній жінці у будь-якому віку

розміщено в: Загальне | 0

Вам належить гінекологічна операція і ви хочете обійтися без розтину черевної порожнини та утворення непривабливих рубців на шкірі? Значить, вам необхідно дізнатися більше про лапароскопію.

Лапароскопія – це один із методів оперативної гінекології (і хірургії взагалі), який дозволяє обходитися без пошарового розрізу черевної стінки. Для доступу до оперованих органів лікар робить невеликі проколи розміром не більше 5-7 міліметрів, які після втручання досить швидко гояться. У процесі проведення операції в проблемну зону вводять спеціальний прилад – лапароскоп, який є гнучкою трубкою, оснащеною системою лінз і відеокамерою.

Відеокамера виводить збільшене в 40 разів зображення на монітор, що дозволяє лікареві-хірургу оглянути репродуктивні органи, недоступні при звичайному гінекологічному огляді. За допомогою чіткого зображення на моніторі фахівець отримує можливість виявити порушення та провести оперативне лікування.

До винаходу лапароскопа хірурги були змушені оперувати через великий розріз, що довго гояться, щоб докладно розглянути проблемну зону. А зараз завдяки гінекологічній лапароскопії пацієнтка найчастіше отримує можливість повернутися додому вже наступного дня після операції – здебільшого необхідність тривалої госпіталізації відсутня. Відновленні після складних гінекологічних операцій, детальніше читайте тут https://gitagrad.org.ua/dieta-pislya-porozhninnix-ginekologichnoi-operaczii,-menyu-xarchuvannya.

Показання до проведення лапароскопії у гінекології

Найчастіше лапароскопію призначають для діагностики та лікування наступних захворювань та станів:

  • аномалії розвитку репродуктивних органів;
  • ендометріоз;
  • міома матки;
  • непрохідність маткових труб;
  • пухлинні новоутворення, у тому числі кісти;
  • захворювання яєчників, у тому числі полікістоз;
  • екстрена гінекологічна патологія (позаматкова вагітність, розрив кісти);
  • запалення придатків;
  • безплідність неясного генезу.

Також лапароскопія потрібна перед плануванням ЕКЗ (екстракорпорального запліднення), при хронічних тазових болях, при необхідності проведення біопсії яєчників та матки, а також для контролю результатів раніше проведеного лікування. У всіх можливих випадках проводяться органозберігаючі операції, після яких жінка зможе мати дітей.

Що таке лапароскопія в гінекології: нюанси, про які необхідно знати кожній жінці у будь-якому віку

Як підготуватися та провести лапароскопії у гінекології?

Перед лапароскопією необхідно здати ряд лабораторних аналізів та досліджень, включаючи ЕКГ, УЗД малого тазу, аналізи сечі та крові, мазок із піхви.

За кілька днів до операції необхідно обмежити вживання продуктів, що викликають підвищену газоутворення. Напередодні втручання необхідно зробити очисну клізму.

У процесі операції після застосування та початку дії анестезії лікар робить невеликі проколи в зоні пупка та над лобком, після чого вводить туди лапароскоп. Попередньо в черевну порожнину вводять вуглекислий газ, який нешкідливий організму і дозволяє краще розглянути внутрішні органи. Далі фахівець проводить діагностику та хірургічне лікування. Після цього проколи на шкірі ушиваються косметичними швами.

Правильно проведена гінекологічна лапароскопія супроводжується мінімальною крововтратою (не більше 15 мл), залишає практично невидимі місця проколів після їх загоєння та не порушує функції репродуктивних органів.

Пам’ятайте

Лапароскопія в гінекології є досить серйозним втручанням, яке потребує високої кваліфікації оперуючого хірурга та анестезіолога, а також сучасного оснащення операційної. У багатьох державних та маловідомих приватних клініках працюють фахівці, які не мають достатнього досвіду у проведенні лапароскопічних втручань. Також вони не мають змоги користуватися якісними лапароскопами. Все це нерідко призводить до того, що операція, яка спочатку планувалася як лапароскопічна, у процесі проведення стає загальною порожнинною, коли лікар не справляється з лапароскопом і змушений робити великі розрізи на черевній порожнині.

Якщо ви не хочете ризикувати своїм здоров’ям і прагнете, щоб лапароскопічна операція пройшла успішно і не зажадала тривалої реабілітації, звертайтеся лише до надійних клінік, які існують на ринку багато років і за цей час встигли завоювати довіру пацієнтів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *